пʼятниця, 20 березня 2020 р.

Рухи води в Світовому океані. Хвилі.


1.       Види руху води в Океані. (Робота з малюнком)
 Води Світового океану перебувають у постійному 
\русі. Серед видів руху вод виділяють хвилі та течії. За причинами виникнення хвилі поділяють на вітрові, цунамі та припливно-відпливні.





2. Як утворюються хвилі.
Будова хвилі.
Хвилі – коливні рухи водної поверхні . Вода у хвилях не переміщується у горизонтальному напрямку, як нам здається. Коли поспостерігати за поплавком, то можна побачити, як він коливається на хвилях: угору-вниз. Отже вода у хвилях здійснює вертикальні рухи, які називаються коливальними.
-         Яка сила змушує хвилі рухатися?
Причиною вітрових хвиль є вітер, який зумовлює вертикальний коливальний рух водної поверхні. Висота хвиль найбільше залежить від сили вітру. Хвилі можуть досягати висоти 18—20 м. Якщо у відкритому океані вода зазнає вертикальних рухів, то біля берега вона здійснює поступальний рух, утворюючи прибій. Ступінь вітрового хвилювання оцінюють за 9-бальною шкалою.
В 1933 році в Тихому океані моряки американського судна «Рамапо» спостерігали хвилю висотою 34 м. Причиною її виникнення став сильний штормовий вітер. У більшості випадків висота вітрових океанічних хвиль досягає 4-5 метрів.
Будова хвилі
ГРЕБІНЬ - найвища частина хвилі.

ПІДОШВА - найнижча частина хвилі.
ВИСОТА ХВИЛІ - відстань від підошви до гребеня.
ДОВЖИНА ХВИЛІ - відстань між двома сусідніми гребенями

Прийом «Випереджальне завдання.
-         Яку роботу виконують хвилі?(руйнівну, транспортуючу, творчу)
Щоб захистити береги і портові споруди від хвиль, будують спеціальні укріплення.

На межі моря і суходолу вітрові хвилі виконують велику руйнівну та творчу роботу. В одних місцях вони руйнують гірські породи, в інших — відкладають зруйновані частинки, створюючи піщані і галькові пляжі.
-         Де можна використати енергію хвиль?
Нині людина навчилася спрямовувати енергію хвиль на виробництво електроенергії. Цю енергію використовують для подачі сигналів маяки в Океані.
Сучасна електростанція
3.Причини виникнення цунамі.

Причиною виникнення хвиль є не тільки вітер.
-         Що визнаєте про цунамі?
Цуна́мі (яп.  — велика хвиля, що заливає бухту)
Цунамі — це гігантські хвилі, що виникають під час підводних землетрусів, гіпоцентри яких розташовані під дном океану. Хвилі, спричинені підземними поштовхами, поширюються з величезною . швидкістю — до 800 км/год. На відміну від вітрових хвиль, цунамі майже не помітні у відкритому океані. Але, доходячи до узбережжя, особливо у вузьких бухтах, вони стрімко збільшують свою висоту до 20-60 метрів і набирають швидкості до 800-1000 км/год. Уявіть собі, що на вас рухається, майже летить двадцятиповерховий будинок!
        Найбільше лиха цунамі завдали 25 грудня 2004 року в Індійському океані, в наслідок чого постраждали території восьми країн. Ця катастрофа сталася несподівано і тому більшість людей застала зненацька. Гігантськими хвилями було змито понад 300 тис. чол., більшість з яких загинуло або пропало без вісті. При цьому було вщерть зруйновані тисячі будівель, шляхів сполучень та курортних містечок.
        Насування цунамі важко передбачити. На територіях, де може виникати ця стихія, створюють системи спостереження з метою завчасного оповіщення людей про небезпеку, що насувається. 
Перегляд відео
https://www.youtube.com/watch?v=tvW4c0Vyiso
Завдання:
1. Відшукайте на карті літосферних плит в атласі місця можливого утворення цунамі.
2. Знайдіть на карті названі у тексті території, що найбільше страждають від цунамі. Поясніть, чому це відбувається.

4.Як виникають припливи і відпливи.
З давніх-давен люди, що живуть на океанічному узбережжі помітили, що море періодично стрімко насувається на сушу, а потім відходить, лишаючи за собою смугу до 10 км шириною. А рибалки та моряки навчилися це використовувати на свою користь. Після сходження води рибальські сіті були наповнені рибою. Щоб не сісти на мілину, моряки очікували підняття води для безпечного заходу в бухту або ж виходу у відкрите море. Ці періодичні коливання рівня води на узбережжі Океану отримали назву припливи та відпливи. Їх таємнича природа з часом була розкрита. Вони виникають під дією сили тяжіння Місяця і Сонця. Ці явища являють собою підйом і зниження води в морі двічі на добу. Під час припливу вода находить на берег, затоплюючи частину суходолу. Це відбувається на всій протяжності того земного меридіана, який направлений в бік Місяця або Сонця, а також з протилежного боку Землі. Під час відпливу вода навпаки відступає далеко назад, частково оголюючи дно
Перегляд відео
Припливи й відпливи. Люди, які живуть на узбережжі морів, знають, що через кожних шість годин рівень моря змінюється: двічі на добу підвищується, двічі знижується. Море неначе дихає. Це припливні явища. Вони відбуваються переважно тому, що водні маси океанів і морів притягуються Місяцем і меншою мірою Сонцем (мал. 114). У відкритому океані висота припливної хвилі досягає 1 м, а біля берегів зростає. Коли припливна хвиля заходить у затоку лійкоподібної форми, висота припливу зростає в кілька разів. У затоці Фанді (Північна Америка) припливи бувають до 18 м заввишки, а в Білому морі — 12 м.




Немає коментарів:

Дописати коментар