неділя, 5 березня 2017 р.

Історія бібліотек


Руїни ефеської бібліотеки ЦельсіяБібліотеки уперше з'явилися на древньому Сході. Зазвичай першою бібліотекою називають збори глиняних табличок, приблизно 2500 рік до н. э., знайдене в храмі вавілонського міста Ниппур. У одній з гробниць біля єгипетських Фив був виявлений ящик з папірусами часу II перехідного періоду(XVIII - XVII вв. до н. э.). У епоху Нового царства Рамсесом II було зібрано близько 20 000 папірусів. Найвідоміша давньосхідна бібліотека - збори клинописних табличок з палацу ассірійського царя VII століття до н. э. Ашшурбанипала в Ніневії. Основна частина табличок містить юридичну інформацію. У древній Греції перша публічна бібліотека була заснована в Гераклії тираном Кліархом(IV століття до н. э.).

Найбільшим центром античної книжності стала Александрійська бібліотека. Вона була створена в III столітті до н. э. Птолемеєм I і була центром утворення всього елліністичного світу. Александрійська бібліотека була частиною комплексу mouseĩon(музей)[4]. У комплекс входили житлові кімнати, столові приміщення, приміщення для читання, ботанічний і зоологічний сади, обсерваторія і бібліотека. Пізніше до нього були додані медичні і астрономічні інструменти, опудала тварин, статуї і бюсти, які були використані для навчання. В музей входило 200 000 папірусів в Храмі(майже усі бібліотеки античності були при храмах) і 700 000 документів в Школі. Музей і велика частина Александрійської бібліотеки були знищені приблизно в 270 році нашої ери.



Старовинна бібліотека монастиря св. Флоріана, Австрія. У цьому приміщенні - близько 30 000 книг.

В середні віки вогнищами книжності були монастирські бібліотеки, при яких діяли скрипторії. Там переписувалося не лише Священне писання і твори Батьків Церкви, але і твори античних авторів. В епоху ренесансу діячі Відродження, буквально, полювали за тими, що зберігалися в монастирях грецькими і латинськими текстами. Із-за величезної вартості манускриптів і трудомісткості їх виготовлення книги приковувалися до бібліотечних полиць ланцюгами(див. книги на ланцюгах). Винахід друкарського верстата і розвиток книгодрукування внесли величезні зміни у вигляд і діяльність бібліотек, що усе більш тепер відрізнялися від архівів. Бібліотечні фонди починають нестримно розростатися. З поширенням грамотності в Новий час росте також число відвідувачів бібліотек. Всього на сьогодні у бібліотеках знаходиться приблизно 130 мільйонів найменувань книг


Знамениті в історії бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар