неділя, 5 березня 2017 р.

Як працювати з довідковою літературою?


Друзі! Навіть найрозумніша людина в світі не може памятати великі події сучасного та минулого, численні дати, цифри, факти.
Доповнюють память людині книги, які все знають, - словники, довідники, енциклопедії. Ці книги – друзі нашої памяті, вони дають відповіді на будь-яке питання.
Як же ці книги побудовані? Як ними користуватися в роботі?
Найпростіші з них – словники. В них зібрані слова, розташовані в алфавітному порядку.  Найбільшим попитом користується орфографічний словник. Майже всі ми ним користуємося, коли не знаємо, як писати те чи інше слово. Коли ж Вас цікавитиме значення слова, історія його походження, то користуйтеся “Тлумачним словником”. Прикладом “Тлумачного словника” є словник російського вченого і письменника В.Даля, автор словника зібрав 200000 слів. Кожне слово має пояснення і тлумачення. Цей словник надає велику допомогу при читанні російської дореволюційної літератури, пояснює слова, які нам сьогодні не зрозумілі.
При читанні газет та журналів Ви часто зустрічаєтесь зі словами, які прийшли з інших мов народів світу – тут Вам допоможе “Словник іншомовних слів”.
Кожен учень повинен мати відповідні навички роботи зі словником. Уважно переглядайте передмову до словників, знайомтесь з умовними позначками.
Нашим добрим помічником є енциклопедія. Само слово взяте з грецької мови і означає “коло знань”. В наш час енциклопедіями називають книги, в яких коротко викладено у певній системі наукові дані про науку, техніку, культуру, природу, мистецтво та ін. У більшості матеріал в енциклопедіях розміщено в алфавітному порядку. Винятком з цього є Дитяча енциклопедія (ДЕ). В ній матеріал розміщено за системою знань. В її створенні брали участь педагоги,  письменники , художники. Кожний том присв’ячений окремій галузі знань. ДЕ витримала кілька видань. У кожному томі вміщуються таблиці й різні допоміжні покажчики: Хронологічний, алфавітний, бібліографічний. Останній рекомендує найбільш цікаві книги по темі, якій присв’ячено даний том.

Немає коментарів:

Дописати коментар